Hlavní stránka

Hrad Eltz v Německu

(01.05.2018)

Hrad je poněkud široký pojem. Jednou je to mohutná pevnost, jindy skvostná rezidence bývalých mocných, ale nemálo jich v běhu času skončilo taky jako rozvaliny a zříceniny. Hrad Eltz se ovšem tak trochu vymyká a nejspíš bych ho zařadil do kategorie "pohádkový".

Pohádkový je nejen tím jak vypadá - stojí na 70 metrů vysoké skále kterou ze tří stran obtéká říčka Elzbach, přítok řeky Mosely, jejíž slavné údolí je odtud nedaleko. Je to dokonale zachovalý a takřka nedotčený středověký hrad pozoruhodný nejen svou architekturou ale i příběhem.

Hrad Eltz - Německo

V místech kde dnes hrad stojí vedla významná obchodní cesta už v římských dobách, ale první písemná zmínka o majitelích hradu pochází až z roku 1157, kdy se pod jedním dokumentem podepsal Rudolf zu Eltz. Ten také na své usedlosti začal budovat hrad, který v majetku rodiny Eltzů zůstal až do dnešních dnů. Skoro 40 generací jedné rodiny se tak postaralo o to, že hrad je dnes šperkem středověké architektury nejen Německa, ale celé Evropy.

Hrad Eltz - Německo

Původní hrad Rudolfa zu Eltz to je pozdně románská stavba s mohutnými tlustými zdmi zvaná Platt-Eltz. Dnes ovšem tato část hradního komplexu tvoří jen jeho malý díl protože v roce 1268 tři bratři hrad rozdělili a vytvořili takzvaný Ganerbenburg neboli hrad spoludědiců. Tak třetí generace Eltzů od Rudolfa vyřešila problém s dělením rodového majetku a naopak hrad začali rozšiřovat. Každý ze spolumajitelů si postavil své vlastní křídlo, kde měl svou rodinu i služebnictvo, otázky jejich majetku ovšem byly řešeny společně. Společně měli hradní studnu, společně řešili také údržbu hradu a podobně.

Nicméně výstavba hradu probíhala pomalu. Jednotlivá křídla stojí kolem hlavního nádvoří, ale první z nich bylo dokončeno až v roce 1472. Jde o pozdně gotickou budovu se zdobenými ložnicemi, impozantní síní a přízemní kaplí.

Hrad Eltz - Německo

Další křídlo zvané Rodendorfhaus bylo budováno v letech 1490 - 1540. Celých padesát let stavěli tuto část hradu z architektonického hlediska význačnou především svým sloupovím. 

Poslední hradní část tvoří shluk budov zvaný Kempenichhauser, kde se už objevují nejen gotické, ale i barokní prvky. Ani tady se příliš nespěchalo, stavba probíhala v letech 1604 - 1661. Budování hradu Eltz se tak táhlo přes 500 let a najdete tu prvky mnoha architektonických a uměleckých stylů. V sídle Eltzů bydlelo někdy až 100 lidí a hrad byl tak jedním z nejrušnějších rodinných sídel dějin. O to pozoruhodnější je fakt, že se rod Eltzů vždy dokázal domluvit a táhnout za jeden provaz minimálně v otázkách spravování a budování svého hradu.


 

Lumír Pecold

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress