Hlavní stránka

V jeskyních a na podzemním jezeře města Tapolca

(14.07.2018)

Do lázeňských měst kolem maďarského jezera Balaton směřuje každoročně množství turistů, kteří tady nacházejí léčivé prameny a k tomu navíc zajímavé zážitky v krajině vinic a historických měst i hradů a zámků, kde se kdysi psala historie někdejších Uher. Mezi ta nejzajímavější místa patří město Tapolca, ležící jen 12 kilometrů severně od Balatonu.

Tapolca je zdánlivě nevelké město s historickým centrem, jehož jádro tvoří starý mlýn ze 16. století nad jezírkem, oklopeným dalšími starobylými domy a původně gotickým kostelem. Blízko tohoto centra nacházíme ubytování v hotelu Pelion, odkud mají hosté přístup do zdejšího unikátu - léčebné jeskyně, která tady funguje už od roku 1925. 

Sem se jezdí léčit lidé s nemocemi dýchacích cest. Z přízemí hotelu sestupujeme po schodišti až do hloubky 20 metrů a pak procházíme rozsáhlým labyrintem chodeb a chodbiček do větších jeskynních sálů s lehátky, kde můžeme relaxovat a dýchat - jak se doporučuje až 3 hodiny denně - léčivý vzduch. Nás ale kromě této Léčebné jeskyně láká ještě jiná zajímavá atrakce města Tapolca - nedaleká Jezerní jeskyně, kde čeká na návštěvníky skutečný klenot a největší atrakce těchto míst - podzemní jezero, na kterém je možné proplout alespoň malou část tři a půl kilometrového jeskynního systému. 

A tak se vydáváme z hotelu na nedaleké Náměstí republiky, kde se ve zdánlivě nevelkého domě nachází návštěvnické centrum a vstup do jeskynního komplexu. V překvapivě rozlehlých a skvěle vybavených expozicích jsou návštěvníkům zapůjčeny speciální brýle. Až při procházení výstavních prostor je oceníte. Na zdech jsou umístěny obrazovky,na kterých můžeme sledovat 3D videa z výzkumů v jeskyních a nádheru podzemních prostor i krásu okolní krajiny. Dozvídáme se, že zdejší jeskyně, které byly objeveny náhodně v roce 1903 při hloubení studní, byly už zhruba před 7 tisíci lety v době mladší doby kamenné, obydleny pravěkými lidmi a zvěří. Což dokládají četné nálezy. 

Rozsáhlé jeskyně mají tři patra - v tom prostředním se jezdí na lodičkách po podzemním jezeře. V exponátech nechybí ukázky zdejších hornin, rostlinstva i zvířat. A samozřejmě i bohaté materiály z objevování celého jeskynního komplexu, který byl pro veřejnost otevřen roku 1912 kdy první návštěvníci mohli obdivovat podzemní jezero i největší jeskyni, nazvanou po známém maďarském geologovi Jánosovi Loczym. 

Postupně byly objevovány další podzemní chodby, dutiny a sály, jeskyně byly za první a druhé světové války uzavřeny, aby pak byly nově obnoveny a znovu i po modernizaci vstupních prostor otevřeny v roce 1998. Pokud byste tady očekávali krápníkovou výzdobu, nenajdete ji, protože prosakování dešťové vody do pozemí a tím i tvorbě krápníků zabraňuje silná vrstva jílu.

Po prohlídce scházíme chodbami do zhruba patnáctimetrové hloubky k podzemnímu jezeru. V nevelké jeskyni je přístaviště plechových dvoumístných loděk. Odtud se po krátké instruktáži vydávají návštěvníci na zhruba třistametrovou plavbu osvětlenými tunely a jeskyněmi. Trasa se nezdá dlouhá, ale jak zjišťujeme, je nutné plout pomalu, protože tunely jsou leckde jen metr vysoké, na šířku pak mají 2 až 3 metry. A zatímco někde je průzračná voda pořádně hluboká,místy narážíme na kamenité dno. V čisté vodě můžeme pozorovat malé rybky - střevle potoční, které prý se sem původně dostaly z jezírka v centru starého města. A žjí tady i drobní korýši. Máme jen jediné pádlo, ale protože plujeme pomalu, abychom si plavbu vychutnali, můžeme se odrážet i rukama. Snad nejhezčím zážitkem je pak plavba po největší jeskyni, která má na délku přes 20 metrů a klene se nám nad hlavami ve výšce pěti metrů.

Obepluli jsme podzemní jezero a vracíme se k přístavišti. Ale ještě dlouho po opuštění Jezerní jeskyně nás neopouštějí dojmy z návštěvy tohoto jedinečného unikátu. Dosud tu probíhají objevitelské práce a tak není vyloučeno, že časem zde budou objeveny a možná i pro návštěvníky otevřeny další prostory, které se zatím skrývají pod zemí.


 

Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress