Hlavní stránka

Bunkry Albánie

(26.11.2018)

V jednom předcházejícím článku autor Vladimír Kříž popisuje velmi pěkně historickou situaci v Albánii po druhé světové válce. Představuje také zajímavou stavbu z dob, kdy se v Albánii budovaly kryty pro případ atomové války. Jde o bunkr (tunel) pod budovou Ministerstva vnitra a nese označení Shtilla. Vchod je nedaleko hlavního náměstí v samotném centru města.

Plán výstavby krytů, které měly vydržet útok jadernými zbraněmi, byl schválen na 12. plénu ÚV strany, vedené Enverem Hodžou, v roce 1971. Vlastní výstavba, tzv. bunkerizace, probíhala o něco později a do roku 1983 mělo být postaveno 221 143 staveb. Celkově se stihlo postavit necelých 173 400 bunkrů všeho druhu a typu. Řeknete si, „je to hodně nebo málo“? Roční produkce čítala v průměru 21 000 krytů. Při výstavbě díky nehodám a neštěstím zahynuly stovky jak vojáků, tak civilistů. Jsou tak mezi obětmi režimu, které bohužel upadly v zapomnění. 

Bunkry Albánie

V roce 1978 Enver Hodža odtajnil některé stavby a v tomtéž roce i uvedl do provozu největší stavbu plánu, bunkr, který měl sloužit členům vlády, politbyra, Generálnímu štábu a vybraným jednotlivcům. Obrovská stavba se nachází několik kilometrů od centra hlavního města v mohutném skalním masivu, má 5 podzemních pater se 106 místnostmi a velkým společenským sálem v hloubce mnoha desítek metrů pod povrchem. Jsou tu kanceláře stranických funkcionářů, velení armády atd. 

Dnešní expozice je pouze v malé části komplexu. K vidění je pracovna diktátora Hodži, předsedy vlády, ubytovny pro vojenskou ochranku. Nejzajímavější je však historická expozice, která návštěvníka seznamuje s dějinami Albánie od 19. století po současnost. Ukazuje i vývoj osobnosti Envera Hodži od dob jeho účasti v odboji za druhé světové války, kdy Albánie byla nejprve okupována Itálií a pak i hitlerovským Německem. Ukazuje odbojáře na jedné straně a kolaboranty na straně druhé. Také dvě tváře diktátora, na jedné straně národního hrdiny z války a temnou tvář jeho zákulisního jednání. 

V expozici jsou k vidění v dokumentech i výrobky, které byly do Albánie exportovány od nás, z tehdejšího Československa. Další expozice ukazuje nelidskost diktátorského režimu a jeho oběti. Na prohlídku je potřeba si vyhradit delší čas než na bunkr v centru města a skýtá velmi emotivní zážitky. Celý program Bunkart byl spuštěn v roce 2016 a seznamuje nejenom místní, ale i cizince se stinnou stranou režimu, který se navenek tvářil jako lidový, avšak s těmi, kteří o tom pochybovali, se nemilosrdně vypořádal, i za cenu jejich života.


 

Ivan Farský
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress