Hlavní stránka

Norské Námořní muzeum

(14.01.2019)

Při cestách na sever se většina cestovatelů zastaví v Oslo podle "plánu" na poloostrově Bygdøy. Zastávka je to klasicky asi na jednu až půldruhou hodinu ve známých muzeích Kon-Tiki Museet a Frammuseet. Vedle nich tu je i další, méně známé Norské Námořní muzeum.

Není tak masově navštěvované, avšak má, co ukazovat. Je zde instalovaná expozice seznamující s dějinami námořních výprav v minulosti Norska. Návštěvník tu najde modely lodí a různé přístroje a pomůcky využívané námořníky k orientaci, ale i k běžnému životu během plavby. 

Lodní kuchyň

Je tu zdůrazněna tradice norského námořnictví, čítající přes 1500let. Tradiční rybářství, stavba lodí, lodní doprava i výzkum. Expozice ukazuje vývoj stavby, vybavení a použití lodí od dob středověku po současnost. Celou expozicí se vine hlavní téma - využití moře člověkem a význam moře pro lidstvo. 

K vidění jsou části někdejších lodí, do kterých můžete vstoupit a na chvíli si připadat, jako námořník na daleké plavbě. Asi nejlákavější je expozice fregaty norského námořnictva, největší a nejlépe vybavenou lodí válečného loďstva v Norsku - Kong Sverre. K vidění jsou i modely velkých lodí nebo malých rybářských lodí a člunů. 

Muzeum disponuje i poměrně velkou knihovnou se sbírkou plánů, kreseb, odborné literatury, fotografií. Zajímavý je pro zájemce i odborníky archiv. Před budovou je památník věnovaný všem padlým na moři za druhé světové války.

Vstupní prostory muzea

V každém případě si tu přijde na své návštěvník starší i děti. Muzeum stojí za prohlídku.


 

Ivan Farský
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress