Hlavní stránka

Viníkem srážky na sjezdovce? Co udělat, abyste neplatili miliony za odškodné

(08.02.2019)

S obdobím jarních prázdnin začne taky doba našich intenzivních lyžařských radovánek na českých horách nebo v zahraničí. Protože je to čas, kdy je na sjezdovkách rušno, může být těžší vyhnout se nepříjemné srážce s jiným lyžařem nebo snowboardistou. I docela malý střet se však snadno přehoupne v nepříjemný soudní spor, který vyvolá oběť srážky. A na vás jako na viníka může padnout úhrada škody na majetku a zdraví poškozeného, která mnohdy dosahuje i milionových částek. Pokud se však budete řídit těmito pravidly, žádné nepříjemné finanční náklady vás nepřekvapí.

NEŽ OBUJU LYŽÁKY

1) Základní cestovko nestačí

Zaviníte-li na svahu nehodu, náklady na soud a odškodněni půjdou z vaši kapsy. Pomoct může pojištěni, nicméně základní cestovko nestačí. Důležité je v rámci cestovního pojištění sjednat současně taky pojistku odpovědnosti, tedy tzv. "na blbost". "Cestovní pojištění kryje náklady pro případy, kdy máte zdravotní potíže a potřebujete navštívit lékaře. V případě, že někoho neúmyslně zraníte nebo způsobíte škodu, musíte být kryti ještě navíc odpovědnostní pojistkou, která může být sjednaná jako součást cestovního pojištění," říká Simona Kuldová, produktová manažerka z Direct pojišťovny, která má na pojištění odpovědnosti nejvyšší limity na českém trhu. Odpovědnostní pojistka přitom kryje většinou náklady za újmu na zdraví nebo na životě poškozeného, včetně náhrady jeho nákladů na zdravotní péči, a odškodnění za smrt. Vztahuje se také na vymáhané finance za škodu poškozením, zničením či ztrátou věci. Důležité je vědět, že připojištěná odpovědnost pomůže s úhradou nákladů i pokud způsobíte srážku na českých horách.

2) Ověřte podmínky - hlídejte limity a druhy sportů

Kromě sjednáni vhodné pojistky je nutné prostudovat si pečlivě pojistné podmínky. "Pojištění musí zahrnovat krytí sportovních aktivit, tedy lyžováni a snowboarding na vyznačených veřejných sjezdovkách. "Pozor na případné omezení nadmořskou výškou," upozorňuje na různost podmínek Kuldová z Direct pojišťovny. "Pokud plánujete jezdit na zapůjčených lyžích nebo půjčeném snowboardu, je ještě nutné doplnit si k tomu pojistku na sportovní vybavení," dodává Kuldová. Odborníci taky radí nespoléhat se na doprovodné pojišťovací produkty ke kreditním kartám, protože takové pojištění má často mnoho výluk a hlavně nízké limity. Reálně by tak pojistka nemusela pokrýt veškeré vynaložené náklady, a i když byste ji měli sjednanou, museli byste doplácet z vlastní kapsy. V tomto případě tedy platí pravidlo, že čím jsou limity vyšší, tím můžete být klidnější. "Limity by rozhodně měly být minimálně na 3 milionech korun. Ale to je opravdu to nejnižší minimum," uzavírá Kuldová. 

3) Seznamte se s Pravidly chováni pro lyžaře

Před cestou se řádně seznamte s Pravidly chováni pro lyžaře, které vydala Mezinárodni lyžařská federace (FIS). Jsou totiž jediným regulativem lyžařského sportu. "Tato pravidla sice nejsou obecně závaznou právní normou, ale i z rozhodováni nejvyššího soudu víme, že jsou považována na sjezdových tratích za závazná a jako taková budou zásadním vodítkem při určení zavinění v konkrétních případech. Každý lyžař by měl věnovat pozornost zejména pravidlu číslo 3, což je volba jízdní stopy. De facto objektivizuje zavinění za připadnou nehodu osobě, která byla při nehodě na sjezdovce výše, tedy přijela ze shora," radí advokát Michal Hon.

4) Jezděte aspoň ve dvojici

Doporučuje se jezdit na sjezdovce v ideálním případě alespoň ve dvojici. Pokud totiž dojde ke srážce, budete mít při ruce svědka, který může potvrdit vaši skutkovou verzi nehody. Tedy například vyloučit či omezit zavinění z vaší strany. 

KDYŽ UŽ K NEHODĚ DOJDE

1) Bezpečnost na prvním místě

Pokud přece jen nehodu na sjezdovce způsobíte, řiďte se v první řadě základními bezpečnostními radami horské služby. Pomozte raněnému, kontaktujte službu z nejbližší služebny a zajistěte místo tak, aby nedošlo k dalším kolizím.

2) Vše zdokumentujte

Pokud vám to zdraví dovolí, jakoukoli nehodu, kterou na sjezdovce způsobíte, se pokuste co nejlépe zdokumentovat. Následky události vyfoťte, vyzvěte svědky k podání informací. Snažte se získat na ně kontaktní údaje a v ideálním případě i jejich písemné stanovisko. Je taky potřeba ihned nahlásit vznik pojistné události pojišťovně.

3) Neznalost jazyka v protokolu a kopie

Pokud jste v zahraničí, pro hladký průběh případného vyřízení odškodnění myslete na to, aby v protokolu, který zaznamená horská služba nebo policie, byla uvedena takzvaná výhrada neznalosti jazyka. "I když se daným jazykem dorozumíte, v protokolu se můžou objevit věci, které vyslýchaní neuvedli. Může se jednat o špatnou interpretaci výpovědi. V dalším průběhu řízeni se to však dost těžko napravuje," radí advokát Michal Hon. Zároveň je dobré vyžádat si kopie všech protokolů a nákresů, které jsou v rámci výslechu zhotoveny. Můžete si je zkontrolovat a pokud něco nesedí, rozporovat zápis a požádat o opravu nebo uvedení dalších připomínek.

RADA Č. 4: Nepodceňujte situaci

Ne vždy se srážky na sjezdovce řeší soudní cestou, ale v případě, že je nehoda zaznamenána a vám bude doručena výzva k náhradě škody, předvolání k výslechu nebo k soudnímu jednáni, je dobré obrátit se na advokáta specializujícího se na sportovní právo. Může včasným zásahem eliminovat eventuální negativní právní dopady rozporu. Nevyplácí se spor podceňovat, nehody mívají totiž trestněprávní důsledky a případné nároky na náhradu škody se pohybuji, zejména v zahraničí, v nemalých částkách.


 

Monika Hořínková

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress