Hlavní stránka

Na skok do Clam-Gallasova paláce

(26.08.2023)

Jsme nedaleko Staroměstského náměstí a snad jen pár kroků od Karlova mostu. Tady na rohu Mariánského náměstí a Husovy ulice nacházíme konečně ten skrytý architektonický klenot Prahy, kvůli kterému jsme trochu bloudili uličkami staré Prahy, zaplněné v letních měsících turisty. 

A přitom se jedná o docela kolosální stavbu, o rozměrný palácový komplex, který začal vznikat původně už v polovině 14. století, kdy tady byl postaven dům pro moravského markraběte Jana Jindřicha pro jeho pobyty v Praze. Několikrát změnil majitele, až byl počátkem 17. století přestavěn na renesanční palác Kinských. Ti si ho ale už dlouho neužili, protože jim byl po zavraždění Valdštejna a Kinského v Chebu císařem zkonfiskován a darován věrnému spojenci a císařskému generálu Matyáši Gallasovi. 

Ten dal pak přestavět palác v barokním slohu a další jeho potomci pak stavbu ještě rozšířili tak aby se stala opravdu velkolepým palácem, který by náležitě reprezentoval bohatství a význam rodu hrabat Gallasů, vlastníků několika panství. O to se postaral počátkem 18. století Jan Václav Gallas, který povolal z Vídně císařského dvorního architekta Johanna Fischera z Erlachu a začal s velkolepou přestavbou paláce podle návrhu Matyáše Brauna. Jeho socha Poseidona s mušlí dodnes zdobí palácové nádvoří.

Vcházíme do něj velkolepou bránou, kterou zdobí Braunovy sochy a kde hned vlevo se vejde z průjezdu do vstupní haly a pak už s průvodci po schodišti vzhůru do pater paláce. Je vidět, že stavitelé nebyli žádní troškaři a nešetřilo se časem ani prostředky. Nádherné a velkolepé palácové schodiště je opatřeno kamenným zábradlím s pískovcovými vázami a sochami Matyáše Brauna, na stěnách a pak nahoře na stropě jsou fresky italských mistrů - většinou inspirované řeckými bájemi. Nechybí tady třeba bůh Apollón na slunečním voze. A pak i bohaté umělecké štuky. A vstupujeme do sálů, vyzdobených většinou v rokokovém stylu. 

Palác, který byl majetkem Clam-Gallasů do roku 1945, byl pak v držení státu a do začátku 90. let v něm byl umístěn pražský archiv. Takže původní výzdoba sálů nebyla nenávratně poškozena, jako se to stalo leckde jinde a mohla být velmi pečlivě restaurována - což se stalo v nedávné době. A tak teď díky tomu můžeme obdivovat velké sály, kde se pořádaly plesy, sály s nádhernými zlacenými křišťálovými lustry - zřejmě z gallasovských skláren.

V paláci nechybělo ani divadlo a koncertní sál, kde v roce 1787 vystoupil Wolfgang Amadeus Mozart a také jeho přítelkyně Josefína Dušková. A pak v roce 1796 dokonce i Beethoven. Palác se svými majiteli, milovníky a mecenáši umění, byl prostě v té době velkým pražským centrem kultury i zábavy. V jednom z tanečních sálů tady mají nad krbem u zrcadla nenápadnou páku s táhlem. Aby totiž zbytečně nezabírali hudebníci v sále prostor pro tanečníky,byli umístěni ve vedlejší propojené místnosti a začali vždy hrát na znamení zvonku.V sálech bohužel není nábytek, ale zjišťujeme, že nám to vůbec nevadí, protože je tady co vidět a obdivovat. A jen neradi se loučíme s tím krásným a velkolepým palácem, který kdysi tolik znamenal v dobách vrcholů monarchie a v české historii.


 

Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress