Hlavní stránka

V Brně se pochodovalo za Moravu

(17.10.2023)

Tak jako každoročně se letos na prahu podzimu konala v Brně už tradiční akce DEN ZA MORAVU, kterou pořádala Moravská národní obec spolu s Moravským zemským hnutím a ve spolupráci s mnoha dalšími přáteli a příznivci Moravy od nás i ze zahraničí. Její součástí byl také Pochod za Moravu, ve kterém účastníci slavnosti prošli historickou částí moravské metropole.

Celá akce začala u kostela svatého Tomáše, kde pořadatelé položili květiny na hrob moravského markraběte Jošta a přítomní si vyslechli moravskou hymnu, povídání o Moravě, jejích dřívějších i současných problémech - to vše doprovázené moravskými lidovými písněmi. A pak už si mohli všichni na prostranství před kostelem prohlížet vojáky v uniformách z doby Marie Terezie i s markytánkou a bubeníky. Nebo také francouzské napoleonské dělostřelce se šavlemi, kteří chystali ke střelbě kopii kanonu Napoleon. 

Bylo z toho několik skutečně ohlušujících ran, před kterými si nezacpala uši snad jedině podivná socha na koni s nadměrně dlouhýma nohama, která by snad měla představovat markraběte Jošta. Ten realističtější Jošt se ovšem nachází v podobě barokní sochy u vchodu do nedalekého paláce.

A pak už průvod, který měl několik stovek účastníků a k němuž se pak přidávali další nadšenci, vyrazil s vlajkami Moravy a za rachotu bubnů oddílu tereziánských bubeníků do ulic města. Byli v něm členové a představitelé moravských organizací a také soubory z různých částí Moravy s muži a ženami v pěkných malebných krojích. 

Přihlížející turisté byli obdarováváni vlaječkami a letáčky o Moravě. Na Náměstí svobody, kde se v tu sobotu také konaly slavnosti, mohli spolu všichni posedět, ochutnat víno či burčák nebo ochutnat moravská jídla. A přitom se podívat na moravské tance s cimbálovou muzikou. Popovídat si s těmi, kteří na Den za Moravu přijeli třeba ze Slovenska nebo z Rakouska a také si koupit nejrůznější suvenýry s moravskými náměty. A tak i letos určitě tahle malebná a vůbec skvělá akce určitě splnila svůj cíl - propagaci Moravy jako historické země Koruny české, její svébytnosti a významu i v současnosti.


 

Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress