Hlavní stránka

Kostel Vang

(23.12.2023)

Nejstarší gotický kostel Norska, jehož stavba byla dokončena v roce 1277.

Kostel ve Vossu v minulosti po současnost

Na prostranství, kde současný kostel stojí, se v době pohanské nacházelo pravděpodobně obětní místo. V roce 1023 přišel do Vossu král Olaf Haraldsson (Olaf svatý), aby zdejší obyvatelstvo obrátil na křesťanskou víru. Traduje se, že měl jižně nedaleko od kostela na louce vztyčit velký kamenný kříž (je k vidění dodnes), u kterého se první křesťané shromažďovali na mších. V té době král také nechal zlikvidovat obětní místo a dal podnět ke stavbě kostela. První kostel byl zřejmě dřevěný sloupový. V dopise z roku 1271 děkuje král Magnus Lagabøtar ("reformátor zákona") obyvatelům Vossu za to, že na radu svého otce Haakona Haakonssona starý dřevěný sloupový kostel přestavují na kamenný, a vyzval je, aby v práci dále pokračovali. Po dokončení stavby v roce 1277 byl kostel zasvěcen sv. Michaelovi. V době II. světové války unikl ničivému bombardování města.

Kostel Vang

Architektura

Kostel je postaven v raně gotickém stylu, oblouky jsou jen málo zašpičatěny. Je to nejstarší gotický kostel v Norsku. Zdi jsou silné od 1,4 do 2,25 metu. Věž je postavena z mohutných kmenů borovic, které stavitelé ručně sekerami otesali a pospojovali dřevěnými "hřeby". Vznikla tak velmi stabilní konstrukce, která je přisuzována středověkým mistrům stavitelům. Do dnešní doby se zachoval originální kamenný oltář a kostel je uvnitř barevně vyzdoben. 

Vnitřní vybavení

Od vzniku kostela z katolických časů se z vybavení zachovalo jen málo. Stejně starý jako kostel je například kamenný oltář. Avšak pozdně gotická skříň oltáře, skrýš relikvií a soch, byly v 17. století přestavěny do současné barokní podoby. Oltářní deska je zdobena malbou v Rubensově stylu od norského malíře Eliase Fiigenschouga. Oltářní obraz, který nese letopočet 1642, představuje spasitele na kříži. Křídla staré oltářní skříně už tam nejsou, avšak panty a základ oltáře se starou malbou byly zachovány. 

Okna kostela Vang

Z chóru (část kostela, v níž je umístěn oltář) vede schodiště stěnou nahoru na nynější ochoz. Bývalo tam "lektorium", tj. balkon, odkud byly předčítány texty z Bible. V době vlády katolíků v kostele nebyly žádné kazatelny. Pěkná renesanční kazatelna s obrázky apoštolů pochází z post reformační doby. V letech 1696 až 98 byl vybudován bohatě zdobený barokní portál chóru, na stropě jsou vymalována oblaka a andělé, na stěnách jsou deskové obrazy, představující izraelské patriarchy (patriarcha je muž, jenž požívá nejvyšší autority, v židovství, křesťanství a islámu, jeden z biblických praotců Abrahám, Izák, Jákob).

Mosazné lustry v lodi kostela byly odlity v Deventeru v roce 1614 Herbertem van der Harstem. Pouze ten v chóru je o něco mladší. Pod střechou chóru visí ze dřeva vyřezaný anděl nesoucí křtitelnici. V roce 1820 tento anděl nahradil křtitelnici, která stála u hlavního vchodu a v době použití je spouštěn dolů. 

Interiér kostela Vang

Malby na skle pocházejí z roku 1923, pořízené byly u příležitosti 900. výročí zavedení křesťanství ve Vossu. Při stejné příležitosti byly uvedeny do provozu nové varhany. Současné varhany pocházejí z roku 2000, jsou větší a mají 32 rejstříků.

Zvláštní pozornost si zaslouží stříbrný kalich zdobený nápisy a ornamenty asi z roku kolem 1510 a kopie vydání Bible Frederika II. z roku 1589. Tato Bible je uchovávána v sakristii.

Rekonstrukce 

Poté, co byl kostel po nějakou dobu zanedbáván, započala v letech 1875-6 jeho renovace. Velké části hodnotného starého vybavení bylo vyměněno a dřevo bylo žlutě natřeno. Obec však nebyla s novou podobou kostela spokojena. Proto byla ve dvacátých letech (20.st.) na základě archeologických podkladů připravena rekonstrukce. Tyto práce byly zakončeny v roce 1953. Kazatelna a portál chóru, které byly uchovávány v muzeích a selských dvorcích, byly vráceny zpět do kostela. Restaurovány byly malby na stropě. Vzorem k tomu byly stropní trámy a prkna, kde se některé staré malby dochovaly. Malby na stěnách chóru byly odkryty po odstranění omítky. Ochoz a kostelní lavice jsou zhotoveny podle původního vzoru. Velkou pomocí při restaurování vnitřního prostoru kostela byla i skica od Adolfa Tidemanda. 

Velká část centra Vossu byla v roce 1940 rozbombardována, avšak kostel nebyl nikterak poškozen. Jsme za to velmi vděční a těší nás, že dům boží získal zpět svou bývalou slávu.


 

Ivan Farský
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress