Hlavní stránka

Mosty na Alaska Highway

(24.12.2019)

Při stavbě Alaska Highway v roce 1942 musely speciální pontonové jednotky a technické čety spolu s obyčejnými vojáky přemostit na osm tisíc potoků a řek pomocí plovoucích pontonů, důkladných mostů na dřevěných pilířích i obyčejných mostků. Celou dobu přitom stavitelé bojovali s ledy, naplavenými stromy a velkou vodou, která mosty neustále podemílala nebo rovnou odnesla. Jen povodňové deště jich měly na svědomí celkem sto třicet tři.

Kiskatinaw Bridge - Mile 21/km 33

Most přes řeku Kiskatinaw se nachází na původní trase Alaska Highway. Tento jediný původní dřevěný most na Alaska Highway je unikátní svou konstrukcí do velkého oblouku a také délkou. Je dlouhý 162 metrů, a tudíž je to nejdelší dřevěný zakřivený most v Severní Americe. Stále slouží pro automobilovou dopravu, ale z dnešní silnice je k němu třeba pár kilometrů odbočit.

Peace River Bridge - Mile 36/km 56

Než byl ve městě Taylor, kde byl za války velký vojenský tábor, postaven most, fungoval na řece Peace přívoz. První most se zavěšenou konstrukcí byl nejdelší na Alaska Highway - měřil 660 metrů, v roce 1957 však spadl. Dnes se tedy jezdí po novém mostě.

Sikanni Chief River Bridge - Mile 162/km 259

Most na řece Sikanni Chief byl prvním mostem s pevnou konstrukcí, které byly na Alaska Highway postaveny. Měl šířku 300 stop a sestavili ho za méně než 84 hodin. V roce 1992 však shořel.

Nisultin Bay Bridge - km 1244

Působivý moderní most přes deltu řeky Nisultin vlévající se do jezera Teslin přímo září proti jeho modrým vodám. Je to nyní vůbec nejdelší most na Alaska Highway, měří 584 metrů.

Teslin River Bridge - km 1296

Teslin River Bridge č. 416 je jeden z  pouhých tří permanentních ocelových mostů na Alaska Highway, které stavěla americká armáda. Byl vyprojektován na velkou nosnost, je dlouhý 450 metrů a s  výškou 37 metrů byl druhým nejvyšším mostem na Alaska Highway. Nese 90 tun konstrukční oceli. Most byl dokončen roku 1944 a náklady na jeho stavbu dosáhly milion dvě stě tisíc amerických dolarů.

Takové jsou suché údaje. Aby však most přes Teslin vůbec mohl být postaven, byla k  tomu zapotřebí složitá logistika. Veškerý konstrukční materiál, nosníky, vazníky, cement, buldozery, lidé a vybavení pro zbudování táborů - to všechno nejdříve muselo být posláno lodí do Skagway a převezeno vlakem do Whitehorse. Z  Whitehorse pak tři kolesové parníky tlačily nákladní čluny nejprve po proudu řeky Yukon k ústí řeky Teslin a pak proti proudu Teslin až k  místu napojení silnice. K  přemístění veškerého materiálu a lidí musela každá loď absolvovat tuto cestu devětkrát.

Yukon Crossing - km 1395

Řeka Yukon vytéká ze systému jezer, z nichž poslední je Marsh Lake. Za ním již začíná hlavní tok Yukonu, i když u tohoto mostu je řeka ještě docela nenápadná.

Canyon Creek Bridge - Mile 996/km 1548

První most na řece Aishinic vznikl již za dob zlaté horečky v povodí řeky Alsec. Na silnici vedoucí od Whitehorse k jezeru Kluane ho roku 1904 postavili Sam McGee a Gilbert Skelly. Most byl důkladný, vydržel těžkou dopravu i jarní povodně, po roce 1920 byl přestavěn. Teprve v roce 1942 během stavby Alaska Highway ho vojáci z 18. praporu rozebrali a na stejném místě postavili nový most, to vše za pouhých osmnáct dní. Most je pozoruhodný tím, že konstrukčně připomíná ten původní, v roce 1942 se totiž k přemostění řek obvykle používaly dočasné pontony nebo lehké prkenné mostky. Automobilová doprava byla později přesunuta o kousek jižněji, ale tento historický most po dvou opravách stále slouží pěším a cyklistům.

Tanana River Bridge

Tento most překračuje vodnatou a rychle tekoucí Tanana River mezi Tetlin Junction (Mile 1302) a osadou Tok (Mile 1314). Postavit zde most byla výzva, protože za jarního tání a dešťů se řeka vylévá z břehů a ledové kry nesené silným proudem ohrožují mostní pilíře. Most postavený ve 40. letech 20. století dobře sloužil řadu desetiletí, byl však dimenzován na vozidla používaná v době jeho vzniku a po půlstoletí služby přestal vyhovovat požadavkům silniční dopravy, zvláště kvůli své konstrukci s omezenou vertikální světlostí. Navíc roku 2002 zasáhlo údolí Tanana zemětřesení o síle 7,9 stupňů Richterovy stupnice a jeden z pilířů se pohnul o celých deset centimetrů. A tak roku 2010 byl dokončen nový most, který je 40 stop široký, má vyšší nosnost a také oddělený pruh pro chodce a cyklisty.

Děkujeme firmě Tilak za podporu cesty na Yukon a Aljašku

Tilak


 

Magda Pecoldová

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress