Hlavní stránka

Stavitelé Alaska Highway

(01.01.2020)

Stavba Alaska Highway byla vskutku průkopnická. To, že silnice vznikla, bylo možné jen díky odhodlání, vytrvalosti a rozhodnosti tisíců mužů. Trasa vedla obtížným nezmapovaným terénem a často ji určovali piloti, kteří prováděli rekognoskaci terénu jen pár dní před tím, než dorazily stavební čety. 

Podmínky byly kruté - zjara a na podzim teploty hluboko pod bodem mrazu, přes léto blátivý terén, komáři a jiná havěť. Mnoho vojenských jednotek dorazilo z jižních amerických států, takže nebyly zimě přivyklé. Scházelo jim i teplé oblečení, vhodné přístřešky i jídlo. Jeden z nich si zapsal: „Život ve stanech při teplotách pod minus čtyřicet za moc nestojí. Oholit se, vykoupat nebo jen si vyprat je zhola nemožné. Většinu času se snažíme prostě jen existovat.“

Na stavbu Alaska Highway vyslala americká armáda přes 11.000 vojáků a technických pracovníků. Ze sedmi technických regimentů byly tři tvořeny černošskými jednotkami. Tyto jednotky neměly přiděleny dostatek těžké techniky, musely se tak při stavbě spolehnout na vlastní svaly a odhodlání. Jejich vytrvalost a urputnost se však vyplatila a byla oceněna - řadu černošských vojáků americká armáda vyznamenala.

Na stavbě se také podílelo asi 16.000 civilistů. Ani pro ně to nebylo nic snadného, jak o tom svědčí například ukázka jednoho z náborových inzerátů:

„Toto není žádný piknik! Pracovní a existenční podmínky jsou zrovna tak obtížné jako na jiných stavbách. Ten, kdo se na tuto práci chce dát najmout, bude muset žít a pracovat v  nejextrémnějších možných podmínkách. Teploty se budou pohybovat od plus 30°C do minus 50°C. Budete muset překonávat močály, řeky, bojovat s chladem a ledem. Komáři a mouchy nebudou jen protivní, můžou vážně poškodit vaše zdraví. Pokud nejste připraveni pracovat za takových podmínek, nehlaste se.“

Děkujeme firmě Tilak za podporu cesty na Yukon a Aljašku

Tilak


 

Magda Pecoldová

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress