Hlavní stránka

Nový památník na Stezce svobody u Mikulova

(15.12.2019)

Jedno z nejkrásnějších jihomoravských měst, Mikulov, má velmi pohnutou historii - nejen ovšem tu středověkou, kterou připomíná například dům, ve kterém žil a působil po léta proslulý Rabi Loew a kde bydlel nějakou dobu i malíř Alfons Mucha a naproti malebná synagoga, zámek či hrobka Ditrichšteinů a další pamětihodnosti. V poměrně nedávné minulosti se nedaleká hranice s Rakouskem stala v době komunistické totality místem, kudy prchali mnozí našinci, ale také lidé z jiných tehdejších komunisty ovládaných zemí na svobodu. 

Mířili za Železnou oponu, kterou tady představovaly ostnaté dráty a vojáci se samopaly. A také psi, kteří byli cvičeni, aby se vrhali na lidi jako na lovnou zvěř. Bylo tu mnoho zadržených, kteří skončili na léta ve věznicích, ale také raněných a mrtvých. Aby se na ně a na hrůzná léta totality nezapomínalo, byla z iniciativy Občanského sdružení PAMĚŤ a mnoha dalších, otevřena v roce 2011 Stezka svobody na hranici u Mikulova, kde byl pak v roce 2018 na místě někdejší pohraniční strážní věže postaven památník se jmény 53 lidí, kteří zahynuli na hranici při cestě na svobodu. 

Na naučné stezce, která vede po hranici z Mikulova do obce Sedlec, jsou rozmístěny panely s dokumenty a popisy událostí na hranici. Na to, co se tu dělo, se nezapomíná tady, ale ani na rakouské straně a Mikulov bývá dějištěm přátelských setkání představitelů obcí i pamětníků. K památníku 53 zabitých na hranici tady letos na konci listopadu přibyl ještě jeden poněkud méně nápadný, který byl odhalen při příležitosti třicátého výročí od pádu Železné opony. Nazývá se "Odloučení", a je zhotoven z kmene stromu, jehož každá polovina je umístěna na jiné straně hranice. Má tak symbolizovat oddělení těch, kteří odešli do exilu od příbuzných a přátel doma, kteří zůstali za Železnou oponou. 

Odhalení památníku na Stezce svobody se zúčastnili představitelé Mikulova, Jihomoravského kraje, sdružení Paměť, ale také např. hejtmanka Dolního Rakouska a mnozí další. Na zámku pak byla slavnostně zahájena putovní výstava "Překonej stěnu smrti", kterou už předtím shlédli v Německu a Rakousku a na které se v češtině i němčině mohli návštěvníci seznámit s příběhy lidí, prchajících přes dráty na hranicích. Následně se pak konala konference, na které vystoupili představitelé příhraničních obcí a krajů z Rakouska a České republiky i někteří pamětníci s vyprávěním o tom, jak překonávali Železnou oponu.


 

Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress