Hlavní stránka

Den na jachtě Jejího Veličenstva

(27.07.2020)

Ve Skotsku jsme už několik dní a máme za sebou poznávání památek a zajímavých míst hlavního města Edinburghu, ale také skotských hor a pastvin s množstvím ovcí i huňatých hnědých dlouhorohých krav. Skotské počasí je proměnlivé, nádherné dny střídá déšť. A tak jeden takový pošmourný den využíváme k návštěvě edinburghského přístavu, kde od roku 1998 kotví velkolepá jachta britské královské rodiny.

Přijíždíme sem z centra autobusem místní dopravy a tak jako mnozí z těch návštěvníků žasneme nad velikostí a majestátností nádherného oceánského parníku, který má na délku téměř 126 metrů. 

Stavba jachty začala v roce 1952 a na návrzích jejích interiérů, zejména královských pokojů a dalších místností se svými přáními a návrhy podílela královna Alžběta II. a její manžel princ Filip. Nešlo totiž samozřejmě jen o nějakou zábavní jachtu, ale o loď, se kterou královská rodina měla cestovat na státní návštěvy do zemí celého světa. 

Tady se samozřejmě pojilo příjemné s užitečným a konstruktéři k tomu přihlíželi. A tak byla věnována pozornost každému detailu - nejen u obytných místností královských manželů nebo hostů, ale i v celé jachtě. Protože ta měla kromě velícího admirála, který byl za své dobré služby povyšován do šlechtického stavu, pokud už předtím neměl titul, dalších 21 důstojníků a 220 členů posádky - lodníků, kuchařů, stevardů, strojníků atd. Stavba jachty byla dokončena velmi brzy a už v dubnu roku 1953 ji královna Alžběta II. slavnostně v doku pokřtila jménem BRITANNIA. Loď pak byla spuštěna na vodu na počátku roku 1954. A od té doby během 44 let obeplula po různých mořích a oceánech s rodinou britských panovníků mnohokrát celý svět.

Teď po průchodu malým muzeem s prodejnou suvenýrů vycházíme konečně na molo a po můstku můžeme vstoupit na palubu královské jachty. A to ne hned ledakam, ale rovnou na vlajkovou palubu s kapitánským můstkem. Vstupujeme dovnitř. Ve velké kabině s mnoha přístroji je vpředu u zasklených oken jen jediné křeslo. Tady směl sedět jen admirál při řízení lodi, ostatní důstojníci samozřejmě stáli. Procházíme postupně celou loď a tak můžeme vidět admirálovu kajutu. Je samozřejmě velice luxusní. Má ložnici a obývací pokoj s jídelnou, kde velitel parníku sedal s důstojníky nebo svými hosty.

O něco méně komfortní, ale rovněž vybavené pěkným dobovým nábytkem jsou kabiny velících důstojníků - ti ovšem už museli sdílet společnou koupelnu a toalety. Samozřejmě že všechny návštěvníky zajímají ze všeho nejvíc kajuty Jejího Veličenstva královny a prince Filipa. Míříme k nim po prostorných chodbách s měkkými koberci. Do královniny pracovny můžeme nahlédnout přes sklem kryté průhledy. Sem neměl přístup jen tak leckdo. V době, kdy byla na palubě přítomna královská rodina, bylo samozřejmě zachováváno diskrétní soukromí a ticho ze strany posádky. Pracovna Alžběty II. Je vybavena moderním psacím stolem s potřebnými přístroji, aby královna mohla vyřizovat státní i soukromé záležitosti. 

A hned vedle si můžeme prohlédnout i její ložnici a pak i obývací pokoj a ložnici královnina manžela, vévody z Ediburghu. Kajuty mají velká okna, jsou velmi prostorné a pohodlné. Pokud jachta nebyla využívána přímo královnou, sloužila i jiným členům britské královské rodiny. A tak můžeme vidět i kajutu, kde trávil svatební cestu následník trůnu princ Charles s princeznou Dianou. A samozřejmě na jachtě strávili krásné chvíle na cestách po mořích i další příslušníci britské královské rodiny. Jejich fotografie jsou na stěnách.

Jednou z nejkrásnějších místností královské jachty je ale velká jídelna, kde byly pořádány státní recepce a kde na stolech je vyloženo nádobí ,příbory a skleníky s královskými erby. A kde stěny jsou ozdobený dary, které královský pár dostal od hlav států na svých cestách po mořích. 

Nádherný je reprezentační pokoj a sál pro královskou rodinu, kde byli přijímáni i státní a soukromí hosté a kam je nám dovoleno vejít a obdivovat krásný nábytek i výzdobu. 

Samozřejmě nás zajímá,jak na lodi žili námořníci. Máme příležitost vidět důstojnickou jídelnu a společenskou místnost,vše velmi pohodlné a vybavené křesly i nezbytným anglickým krbem. A pak můžeme vstoupit do kajut lodníků a také do baru, kde nechyběl výčep s pivem. Protože tady bylo pamatováno samozřejmě i na zábavu námořníků v době mimo službu. Ta trvala na lodi dva roky. Zkoušíme si lodnickou uniformu s čepicí ve které se návštěvníci mohou cítit na chvíli v roli námořníka. 

A pak pokračujeme dál ke kajutám námořníků - skromným, ale dosti pohodlným - kuchyním, vybaveným původním zařízením, prádelně s námořnickými uniformami, lodní strojovně. Postupně procházíme celou velkou loď - až znovu vyjdeme na palubu se záchrannými čluny a také s pěknou malou jachtou, která po přistání odvážela královský pár na pevninu. 

Na samé zádi je je prosklená kajuta s nejhezčím výhledem na moře, kde obvykle odpočívala nejraději královská rodina. Je vybavena pohodlnými sofa i barem. 

Tady potkáváme na promenádní palubě jednoho z bývalých námořníků, který nám ochotně odpovídá na dotazy. Teprve teď si uvědomujeme, že už je odpoledne. Ale ta jedinečná loď BRITANNIA nás zaujala natolik, že jsme nevnímali čas. A tak se znovu touláme po palubě té obří jachty až na příď na nevelkou vyhlídkovou palubu, odkud královna Alžběta II. mávala vítajícím davům, když jachta připlouvala do dalekých přístavů. Nyní kotví trvale v Edinburghu a Její Veličenstvo královna, přestože má ve městě své letní zámecké sídlo, svou někdejší loď prý příliš nenavštěvuje. Plně to chápeme. Protože ta jachta jí určitě připomíná mnoho šťastných let, které na ní strávila se svými blízkými. Teď už je ta velkolepá královská jachta, která svého času hostila například amerického prezidenta Reagana a další hlavy států, jen cílem turistů a obdivovatelů nedávné britské historie. Pro toho, kdo cestuje do Edinburghu, stojí určitě za to ji navštívit.


 

Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress