Hlavní stránka

Mount Robson Provincial Park

(20.09.2020)

Kanadský provinční park Mount Robson je vskutku klenotem mezi světovými parky. Byl založen roku 1913 a je druhým nejstarším parkem v Britské Kolumbii. Sousedí s Jasper National Park v Albertě, a je od roku 1990 součástí jednoho z nejrozlehlejších přírodních celků na světě pod ochranou UNESCO. Uvidíte tu rozeklané štíty hor, hluboké kaňony, ledovcové řeky a jezera a nespočet vodopádů. A taky tu pramení významná kanadská řeka Fraser River.

Hora Robson, podle které je park pojmenován, dosahuje výšky 3 954 metrů a je nejvyšším vrcholem v Canadian Rockies. Je to hora-solitér a její majestátní silueta se řadí mezi nejkrásnější pohledy v Britské Kolumbii. Její jméno je trošku záhadou. Indiáni ji nazývali "Yuh-hai-has-hun", tedy Hora spirálové cesty (the Mountain of the Spiral Road), ale již v  roce 1863 byla hora známá jako "Robson´s Peak". Snad dostala jméno po Colinu Robertsonovi, zástupci Hudson´s Bay Company a později také členu parlamentu - ten roku 1820 vyslal do oblasti irokézské lovce kožešin. Ale dost možná byla pojmenovaná po Johnu Robsonovi, premiéru Britské Kolumbie v  letech 1889 až 1892.

V  parku Mount Robson žije řada původních živočišných druhů - pro jeleny, losy a černé medvědy jsou domovem lesy v nižší nadmořské výšce, výše v horách pak žijí medvědi grizzly, karibu, horské kozy a horské ovce. K  tomu přes 180 druhů ptáků. Lidé jsou zde pouhými návštěvníky a je třeba si uvědomit, že zároveň se vstupem do parku vstupujete i do jejich teritoria a musíte tedy brát na zřetel možné nebezpečí střetu. Zvláště chování medvědů je nepředvídatelné.

Do parku se dostanete po silnicích Highway 5 a Highway 16. Spojují Jasper na východě, Prince George na západě a Kamloops a Vancouver na jihu.

Návštěvnické centrum (Visitor Centre) se nachází na příjezdové silnici Highway 16 spojující Britskou Kolumbii s  parkem Jasper v Albertě. Stojí hned vedle benzinky, kavárny a malého obchodu, ve kterém se ale kromě suvenýrů, solených brambůrků a chlazených nápojů nedá v podstatě nic koupit. Pokud tedy chcete v parku pobýt, vydat se na některou z tras nebo na horolezecký výstup, je třeba vybavit se jídlem a jinými potřebami - třeba vařičem nebo plynovými bombičkami - již v Tete Jaune Cache, Valemount, McBride nebo v Jasperu.

Visitor Centre je pro návštěvníky otevřené od května do září, dostanete tu základní informace o Mount Robson parku i o Britské Kolumbii, o stavu tras a můžete se tady zaregistrovat do kempů na trasách i mimo ně. Konají se tu přednášky a audio-vizuální programy, je tu i wifi-připojení a možnost platit kartou.

V  údolí jsou k dispozici tři kempinky: Robson River vedle Visitor Centre má 19 míst, Robson Meadows naproti nabízí 125 míst a Lucerne s  36 místy je 10 km západně od hranice s  Albertou. Voda a toalety jsou ve všech kempech, Robson River a Robson Meadows mají i sprchy, avšak nikde se nedá připojit k  elektřině. Platby na místě pouze v  hotovosti.

Trasy: v  Mount Robson parku si svou turistickou trasu najde každý návštěvník.

Pokud nemáte dost času, nebo si netroufáte na horskou túru, můžete si vyjít na dvoukilometrovou procházku podél Fraser River; začíná v  kempu Robson Meadows a dojdete k vodopádům Overlander Falls. K nim se dostanete i od Visitor Centre po Lookout Trail a také z parkoviště u hlavní silnice směrem na Jasper. Mezi snadné trasy patří rovněž Portal Lake Trail poblíž východní hranice parku. Opačným směrem, asi 12 km západně od Visitor Centre, dojedete k  parkovišti nedaleko Rearguard Falls, k nim je to pak už jen asi 300 metrů.

Jsou tu také trasy pro ty, kteří si chtějí dát do těla. Tak třeba Yellowhead Mountain Trail měří jen nějakých 8,5 km, ale má převýšení 800 metrů. Je vhodná pro jednodenní výlet. Na Mount Fitzwilliam Trail se doporučují dva nebo tři dny, je to 7 km do kempu a pak 14 km k horským jezerům, s celkovým převýšením 1 000 metrů.

Pro fajnšmekry a hlavně pro ty, co touží po opravdové výzvě, se nabízí Moose River Route. Vede od hlavní silnice proti proudu Moose River až k  Moose Pass. Tato trasa je dlouhá 66 kilometrů, má převýšení 770 metrů a je na ni potřeba šest dní. Měli by se na ni vydat jen zkušení a dobře vybavení turisté, kteří se umí orientovat v  terénu. Na trase je také nutno brodit řeky.

Pokud si troufáte ještě víc a máte ještě více času, lze na Moose River Trail nastoupit od Berg Lake v  Mount Robson parku, přejít průsmykem Robson Pass k  Adolphus Lake v Jasper parku a přes Moose Pass a pak dolů podél Moose River se vrátit na Highway 16 v  Mount Robson parku. Na celkem 105 km budete potřebovat sedm dní.

Největším lákadlem a také trasou vhodnou pro běžné turisty je ovšem vyhlášená a nejvíc frekventovaná Berg Lake Trail.

  1. Berg Lake Trail
  2. Je to dvoudenní až třídenní trasa, jež nabízí jedny z nejkrásnějších scenérií v Britské Kolumbii na pouhých 22 kilometrech. Je třeba překonat převýšení 725 metrů, ale jinak se na trase nebudete pohybovat v obtížném terénu, zvládne ji každý průměrný turista. Vyplatí se na ní nespěchat a vychutnat si vše, co nabízí.

    Nejlepší variantou je na trase přespat, na výběr je sedm tábořišť, celkem 97 stanových míst. Všechna tábořiště mají upravená místa pro stan, kovové boxy pro uschování potravin, latrínu, umyvadlo i prostor pro umývání nádobí. Rozdělávat oheň není povoleno, je třeba mít vařič. V  době od poloviny června do poloviny září je nutné si táboření předem rezervovat v Mount Robson Visitor centre a uhradit kempovné. Mimo tuto dobu platí systém ´kdo dřív přijde, ten dřív mele´, registrace vstupu na trasu a shlédnutí krátkého informačního videa jsou přesto povinné. Na kolech lze absolvovat prvních 7 km, výlet se psy je možný pouze bez noclehu na trase.

    1. Popis cesty
    2. Berg Lake Trail začíná na parkovišti za Robson River, asi 2 km od Visitor Centre, je zde také piknik. Silnička mírně stoupá asi 4,5 km vzrostlým lesem až ke  kouzelnému jezeru Kinney Lake (piknik). Jeho modrozelená hladina je tak klidná, až je neuvěřitelné, že z  tohoto mírumilovného jezera vytéká bouřlivá řeka Robson. Hory, jež jezero svírají, se v  něm tiše lesknou. A to je jen ochutnávka, příslib dalších krás. Stezka vinoucí se kolem jezera vás zavede k  prvnímu tábořišti, Kinney Lake (km 7). Odsud stezka uhýbá do kopce, aby se vyhnula řečišti. Pokud ale řeka není rozlitá, dá se řečištěm projít, v  nejhorším s  botami v  ruce. Ušetříte si tak protivné šplhání a zase sešup nepříliš pohodlným terénem. Následuje troška adrenalinu při překonávání řeky přes lávky a lanový most, a jste u tábořiště Whitehorn (km 11). 

      Tady už vstupujete do čarokrásného Údolí tisíce vodopádů (Valley of Thousand Falls). Jeho jméno nelže, z kolmých skal za řekou se valí nepočítaně stružek, potoků a říček. Stačí si sednout a dívat se. Sednete si rádi, protože po předchozí procházce následuje docela prudký výšvih, pět set metrů převýšení na pěti kilometrech. Třetí kemp Emperor Falls (km 16) je nad bouřící řekou Robson a nabízí úchvatný pohled na majestátní Mount Robson. 

      Stezka se tu narovnává a vede v  podstatě po rovině. Nejprve nízkým lesem, pak překonává široké řečiště po lávkách a mostcích a podél ledovcového jezera Berg Lake vás zavede až ke stanici rangerů pod průsmykem Robson Pass. Na trase jsou tři tábořiště: Marmot (km 19), Berg Lake (km 21) a Rearguard (km 22). Tábořit se dá ještě i dál pod průsmykem - kemp Robson Pass, (km 23). Výhledy do údolí a po okolních kopcích jsou dech beroucí.

      Pokud se na trase hodláte zdržet déle a počasí vám to dovolí, lze z tábořišť podniknout kratší i delší výlety.

    3. Hargreaves lake Route
    4. Z  kempu Marmot to je půl dne k jezeru Hargreaves a stejnojmennému ledovci. Z vyhlídky nad jezerem můžete pokračovat dál a na křížení s trasou Toboggan Falls Route sejít dolů k Berg Lake, nebo po Mumm Basin Route dojít až na Robson Pass.

      Toboggan Falls Route

      Od mostu přes Toboggan Creek poblíž Berg Lake to je k  vodopádům a zpět asi dvě hodiny.

    5. Mumm Basin Route
    6. Na tuto půldenní trasu s prudším stoupáním a výhledy na horská jezera a ledovce se můžete vydat buď od tábořiště Berg Lake nebo z  Robson Pass.

    7. Snowbird Pass Route

nabízí velkolepý výhled na Mount Robson z opačné strany. Z tábořiště Berg Lake je to 22 km tam a zpět. Na tomto jednodenním výšlapu půjdete proti proudu řeky, přes morénu Mount Robson, na alpinské louky a k  Snowbird Pass. Trasa je vyznačena mužiky.

Děkujeme firmě Tilak za podporu cesty na Yukon a Aljašku

Tilak


 

Magda Pecoldová

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress