Hlavní stránka

Dempster Highway

(02.11.2020)

Silnice Dempster Highway spojuje Dawson City v kanadské provincii Yukon s osadami Fort McPherso a Inuvik v provincii Northwest Territories. Je to jediná silniční trasa v Kanadě, která vede až daleko za polární kruh. Dempster Highway byla dokončena v roce 1979 a v celé délce 736 km je štěrková. Je však neustále udržovaná, proto může být otevřená celoročně s výjimkou krátkých období jarního tání a podzimního zamrzání řek. Za Inuvikem na ni navazuje Inuvik-Tuktoyaktuk Highway, která vede až k Severnímu ledovému oceánu.

Dempster Highway je každopádně výzva a jedinečný zážitek pro všechny, kdo se po ní vypraví. Ti odvážní a připravení na dlouhou a nesnadnou cestu tady uvidí spoustu zvířat - medvědy, karibu, vlky, lišky, rysy, rosomáky - i nespočet druhů ptáků. V arktickém létě tu svítí slunce dvacet čtyři hodin v kuse, červencové louky jsou plné květin. Řídké lesy tajgy již po sto kilometrech přecházejí v  rozlehlou zvlněnou tundru, v  jejíchž sníženinách se lesknou potoky a jezera. V  zimě se sem jezdí za polární září, na výlety se psím spřežením anebo autem po zamrzlé řece Mackenzie. Po celý rok pak můžete poznávat místní obyvatele a jejich původní kulturu.

Ten, kdo se chystá vyrazit na Dempster Highway, by se měl před cestou zastavit v  Dempster Delta Visitor Information Centre na Front Street v Dawson City. Toto informační centrum je otevřeno od třetího květnového víkendu do poloviny září a cestovatelům nabízí informace o zajímavých místech, o kempech a jiných službách a hlavně o aktuálním stavu silnice. Na cestu až do Inuviku je nutno se dobře připravit, mít dostatek pohonných hmot a dvě náhradní pneumatiky. Když zaprší - a prší tu hodně - změní se Dempster Highway v kluzký, blátivý tobogan kde pojedete i v létě jako na ledě. Topografické mapy se dají koupit v Dawson City nebo ve Whitehorse, jinak očekávejte spíš jednoduché plánky.

Silnice začíná 40 km východně od Dawson City. Zde je nutno natankovat, protože další benzinka je až na km 369 v  Eagle Plains, pak ve Fort McPherson na km 550 a v  Inuviku na km 736. Poslední benzinka je po dalších 144 km daleko na severu, u oceánu v osadě Tuktoyaktuk. V těchto osadách jsou k  mání i další služby jako hotýlky, opravny či se tu dají nakoupit potraviny. Přes řeky Peel a Mackenzie jezdí zdarma trajekty, a to v období od června do října. 

Na Dempster Highway natrefíte i na menší kempinky, většinou se základními službami. Tábořit se dá sice kdekoli, avšak za horšího počasí každý ocení možnost uvařit si v přístřešku, zvláště necestuje-li v obytném autě. V  kempech je také vždy dostatek dříví na oheň a rovněž možnost zjistit od ostatních cestovatelů, co se kde zrovna děje. Dalším zdrojem informací je několik návštěvnických center umístěných po cestě. Tím nejbližším od Dawson City je Interpretive Centre v Tombstone Territorial Park.

Dempster Highway

Dempster Highway

Tombstone Territorial Park

Tombstone Territorial Park v provincii Yukon je unikátní tím, co nabízí - rozeklané štíty hor, tajgu, tundru a ryzí divočinu. Je to zároveň oblast významná z  historického hlediska, protože se zde nachází přes sedmdesát archeologických nalezišť dokládajících pobyt dávných lovců karibu. Lidé zde žili už před osmi tisíci lety.

Dempster Highway

Dempster Highway

Park je relativně snadno dostupný, protože jeho Interpretive Centre se nachází jen asi 70 km od začátku Dempster Highway. Je otevřené od června do začátku září a dostanete tu základní informace o parku, o víkendech se tady pořádají různé přednášky a workshopy. Vychází odtud krátká naučná stezka věnovaná mechům a lišejníkům, další značená stezka vede podél North Klondike River. Tohle zvládne úplně každý návštěvník. 

Chcete-li se ale vydat i někam jinam, je nutno optat se na trasu, na vzdálenosti a pak jít jen podle mapy, kde už žádné trasy vyznačeny nejsou - takové výpravy jsou jen pro ty, kdo mají aspoň trochu zkušeností s pohybem ve volném terénu. Pro výlety s  přespáním v  divočině je nutná registrace, v  horách jsou tři backcountry kempy. Pro ty, kteří tudy jen projíždějí, se nabízí příjemný kempink kousek od informačního centra, i ten ale navštěvují dost často medvědi.

Interpretive Centre

Interpretive Centre

Asi 10 km severně od Interpretive centre překračuje Dempster Highway kontinentální rozvodí. Potoky a říčky na jih od rozvodí se vlévají do řeky Yukon, která ústí do Beringova moře. Toky za rozvodím tečou do povodí řeky Mackenzie, jež se vlévá do Severního ledového oceánu. Ačkoli je rozvodí v  nadmořské výšce 1 289 metrů, je docela neznatelné, prostě jen přejedete jeden z  mnoha nízkých vršků. Že jste za rozvodím, ale poznáte záhy - hornatá krajina se tu zplošťuje a po dalších deseti kilometrech již začíná typická rozlehlá tundra. Pro návštěvníka z jižnějších zeměpisných šířek je to bezesporu unikátní zážitek.

Děkujeme firmě Tilak za podporu cesty na Yukon a Aljašku

Tilak


 

Magda Pecoldová

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress