Hlavní stránka

Krzemionki

(15.07.2021)

Krzemionki je vesnice nedaleko menšího města Opatów v Malopolsku, jihovýchodní oblasti Polska. A nedaleko vesnice se nachází náš cíl, jenž se v roce 2019 dostal na seznam Světového dědictví UNESCO – je to pozoruhodné prehistorické naleziště pazourků.

Pazourky, ty sympatické hladké kameny s ostrým lomem, známe všichni, rádi jsme je jako děti sbírali. Byly to spíše nahodilé nálezy, ovšem tady v Krzemionkách se jedná o opravdu rozlehlé naleziště.

Krzemionki

 

Krzemionki

A nepředstavujte si jenom nějakou díru do země, jedná se o více než čtyři tisíce těžních jam, šachet i hlubinných komor. Do některých z nich se dá i podívat, prohlídková trasa v délce asi 1,5 km zahrnuje i vstup do podzemí.

Krzemionki

Ve stěnách chodeb je vidět množství křemenných pecek. Ty zdejší nejsou nahnědlé, nýbrž šedočerné, a jelikož jsou uloženy ve vápenci, jsou dobře vidět. Mají oválný tvar a jsou mnohem větší, než by člověk očekával – některé jsou dlouhé i padesát centimetrů. Není divu, že těžba tady živila celé rodiny po stovky a tisíce let.

Krzemionki

Kromě návštěvy podzemí je možné si projít prehistorickou vesnici s ukázkami výroby dobových předmětů. Muzeum v informačním centru pak seznámí návštěvníky s nalezišti křemene v Evropě i s historií těžby.

Krzemionki

Celý areál informačního centra je moderní, příjemný, přehledný a disponuje prostorným parkovištěm. Krzemionki rozhodně stojí za návštěvu.

Krzemionki


 

Magda Pecoldová

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress