Hlavní stránka

Denali Highway

(01.11.2021)

Na to, že Aljaška je nejrozlehlejším státem USA, má jen velmi řídkou silniční síť. Však také do naprosté většiny sídel se dá dostat pouze letadlem či po vodě. Typický prázdninový návštěvník ale sotva stihne projet hlavní trasy směřující z Kanady do Anchorage či Fairbanks, případně do atraktivních národních parků na jižním pobřeží. Tam vedou velmi dobré, nebo alespoň velmi slušné asfaltové silnice. Jenže nejsou ani trochu dobrodružné. Pokud máte auto, které zvládne i štěrkovou cestu, a pár dní dovolené navíc, zkuste si projet Denali Highway.

Denali Highway

Denali Highway

Denali Highway je 135 mil dlouhá a propojuje dva hlavní silniční tahy do Anchorage, Richardson Highway na východě a Parks Highway na západě. Jen 24 mil silnice má asfalt, zbytek je dobře upravená, nicméně štěrková cesta. Je obvykle otevřená od půlky května do prvního října. 

Tangle Lakes

Tangle Lakes

Z Richardson Highway se na Denali Highway odbočí v osadě Paxson, z Parks Highway na Cantwell Junction. V Paxsonu žije třicet tři lidí a benzínka tu není ani náhodou. Na zásoby pohonných hmot, jídla i vody je třeba myslet včas. Na trase se dá natankovat snad jen u Tangle Lakes. Až tam se jede po asfaltu. Terén se tu zvedá, je to vrchovina porostlá vrbinami, napravo se v dáli tyčí Alaska Range a ve sníženinách se leskne spousta jezer a jezírek. A silně tu fouká, holt jsme vlastně v tundře.

Tangle Lakes

Tangle Lakes

Tangle Lakes je výborná zastávka, nabízí všechny důležité služby: hospodu, liquor store, benzín i ubytování. V hospodě to překvapivě žije už kolem poledne. Zrovna tu mají ubytované válečné veterány po zraněních, zajištují jim rybaření, lodě a vůbec dovolenou na účet vlády. Kemp je krásné místo, klidné, schované v úžlabině u jezer. Štěbetají tu ptáci, což na Aljašce vůbec není obvyklé. Dokonce vidíme i brusinky a borůvky, i když nezralé. Na naší cestě jsme totiž zatím viděli jen rostliny bez plodů. A kdoví, jestli tyhle bobulky vůbec dozrají, je konec července a do týdne začne podzim. Kemp je docela rozlehlý, má čtyřicet pět míst, ale nebývá obsazený, je to táboření v divočině se vším všudy. Kopce kolem vypadají dočista jako skotský Quiraing na Isle of Skye.

Susitna River

Susitna River

Tangle Lakes znamená v překladu propletená jezera. A taková opravdu jsou - spíš malá, členitá, navazující jedno na druhé. Upper Lakes jsou jižně od Denali Highway a nabízejí krátké a nenáročné vyjížďky na člunu. Na pěší výlety to ale moc není, terén tu je extrémně podmáčený. Vydáte-li se z Denali Highway po vodě na sever, můžete se projet po Lower Lakes, jež jsou vzájemně propojená mělkými kanály. Anebo můžete plavbu prodloužit o dalších asi dvacet mil a za posledním jezerem se vydat na po Delta River až k úpatí Alaska Range. Tam se řeka přiblíží k Richardson Highway a dá se tu vysednout. Delta River je v tomto úseku klidná, ovšem s peřejnatými úseky obtížnosti II až III. 

Susitna River

Susitna River

My tentokrát vodu vynecháváme a pokračujeme na západ po Denali Highway. Kocháme se nádhernými výhledy. Nejhezčí jsou pohledy na řeky vytékající z ledovců vzdáleného Alaska Range. 

Maclaren River

Maclaren River

Třeba Maclaren River. Teče širokým údolím, obtéká jezero a shora z vyhlídky je to pohled, kdy se tají dech - krajina je tak tichá, a přitom divoká. Pak Susitna River - sotva si našla cestu údolím pod horami a už je široká, mohutná. Nad ní se zvedají zasněžené čtyřtisícovky. A Nenana River, další ledovcová řeka, jejíž vody se valí mezi barevnými kopci a po mnoha dalších mílích se dostanou až do Yukonu. Když se aspoň trošku vydaří počasí, je cestování po Denali Highway prostě vyhlídková jízda liduprázdnou krajinou, se spoustou míst na klidné a bezpečné táboření. Možná se ale budete těšit, až dorazíte k jejímu západnímu konci - je tu totiž benzinka.

Nenana River

Nenana River

Děkujeme firmě Tilak za podporu cesty na Yukon a Aljašku

Tilak


 

Magda Pecoldová

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress