Hlavní stránka

Svatý Štěpán v Maďarsku

(20.11.2021)

O maďarském státním svátku svatého Štěpána bylo napsáno v našich sdělovacích prostředcích již mnoho pojednání. Teprve, když se ho může člověk účastnit, tehdy pochopí, o jaký svátek jde a jaký má tato oslava pro Maďary význam.

Den svatého Štěpána je asi největší a nejoblíbenější svátek v roce (20. srpna). Je zde připomínán a oslavován první maďarský král Štěpán I. Je uctíván jako zakladatel uherského státu a je to oslava více než tisícileté historie země. Význam krále Štěpána spočívá v tom, že na konci 10. století sjednotil a usadil na současném území někdejší kočovné kmeny, že tu prosadil mezi nimi křesťanství a nemilosrdně pronásledoval nevěřící pohany. Stal se prvním jejich králem a jeho myšlenky silně ovlivňovaly i pozdější generace panovníků. 

Svatoštěpánská koruna

I dnes je připomínán jeho pohled na budoucnost, že osud národa Maďarů, který přišel z daleké Asie, musí být spjatý s moderní Evropou. Byl korunován 25. prosince 1000 (jiný zdroj uvádí 1. leden následujícího roku) korunou, kterou mu poslal tehdejší papež Silvestr II. a s požehnáním Oty III. (byl římským králem, později císařem římské říše). 

Svatoštěpánská koruna v průvodu

Po celé zemi probíhají bouřlivé a hojně navštívené oslavy. V hlavním městě se konají po obou stranách Dunaje. I letos (2021) se konal, vedle pak následujících programů, tradiční velký průvod s alegorickými vozy, účastníky v krojované části a nakonec se k průvodu připojili i návštěvníci stojící po celé délce reprezentativního bulváru Andrássy út, končícího na náměstí Hösök tere (náměstí hrdinů). Jako každý rok zahájení probíhalo na Kossutově náměstí u parlamentu (vztyčení státní vlajky, projevy, mše).

Ochrana státní vlajky

Potom následují jednotlivé programy v rozličných částech města. Vystupují zde všemožní umělci nebo se lidé jen tak baví po svém. Přitom přijde na pořad i řádná konzumace maďarských specialit.

Krojovaný průvod

Zajímavý je i program kolem Matyášova chrámu vedle Rybářské bašty. Ve stáncích jsou k dostání kulinářské speciality, je k vidění i rukodělná práce šikovných babiček, které předvádějí nejrůznější domácí činnosti (pletení, tkaní, malování apod.).

Pták Turul

Na co se však všichni těší, je grandiózní ohňostroj. Je odpálen v okolí budínského hradu a na jeho světelné kreace se přijíždějí podívat lidé i z dalekého okolí a zahraničí. Hotely se na tuto událost připravují předem. Nabízejí tradiční místní speciality – guláše nebo z masa vepřového plemene mangalika (neobyčejně kvalitní maso skýtající nevšední kulinářský zážitek). 

Svatý Štěpán v průvodu

Doufejme, že v příštím roce (a dalších letech) se již „kovidová“ situace uklidní a bude možné se této nevšední události osobně zúčastnit. K této příležitosti některé cestovní kanceláře pořádají krátkodobé zájezdy.


 

Ivan Farský
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress