Hlavní stránka

Zastavte se v Měříně

(18.05.2022)

Pokud projíždíme po dálnici D1 z Prahy na Brno nebo opačně, narazíme zcela jistě na docela nenápadné upozornění na výjezd Velké Meziříčí - Měřín. Velké Meziříčí láká svým zámkem a dalšími památkami, včetně možnosti pěkného rozhledu z věže kostela. Rozhodně stojí za delší návštěvu toto město se starobylými domy s restauracemi a dokonce malým místním pivovarem s výtečným pivem. Ale Také Měřín stojí alespoň za kratší návštěvu, snad kávovou pauzu a pak prohlídku, která poněkud překvapí nabídkou unikátní středověké památky.

Zmiňovala se mi o ní už kdysi moje maminka, která pocházela z tohoto kraje západní Moravy. O tom, jak obyvatelé okolních vesnic přicházeli o nedělích a svátcích do měřínského kostela, který pro ně byl tak trochu kostelem vzácným a poutním.

Už ve 13. století přišli do zdejšího kraje benediktýnští mniši z Třebíče, kteří tady po roce 1250 založili románský kostel, postavený snad stejnou stavební hutí jako známý třebíčský svatostánek. V roce 1298 král Václav II. založil v Měříně pobočné opatství třebíčského kláštera. Nebylo velké, ale tehdy významné. V opevněném klášteře žilo kromě proboštství šest benediktýnských mnichů, kteří se tu udrželi až do druhé poloviny 15. století, kdy se jim staly osudnými války mezi králem Jiřím z Poděbrad a Matyášem Korvínem. V roce 1468 byl klášter zničen a proboštství v Měříně zaniklo.

Ať už sem sejdeme z blízké dálnice nebo projíždíme po "staré silnici", která vede přímo středem městyse Měřína se zhruba dvěma tisíci obyvateli, je pro nás jakýmsi vodítkem báň vysoké věže kostela. Tady někde v blízkosti není problém zaparkovat a vydat se k hlavní zdejší památce - kostelu sv. Jana Křtitele. Trojlodní chrám byl postaven v 1. polovině 13. století a později rozšiřován o přistavěné kaple i vnitřní fresky.

A v 1. polovině 18. století byla dokonce zvýšena věž, která na návštěvníka působí jakýmsi pevnostním dojmem a jejímž průchodem se vchází k té nejvzácnější památce - románskému portálu s tympanonem z poloviny 13. století. Na tohle všecko upozorňuje turisty podrobná a přehledná tabule nedaleko vchodu do bývalého kláštera a dnes zřejmě do farské a bývalé klášterní zahrady. Celý komplex dodnes připomíná někdejší doby ohrazeného nevelkého kapucínského kláštera, který byl ale ve své době významným náboženským, kulturním i hospodářským střediskem tohoto kraje Moravy. Románský portál kostela je ovšem nejvzácnější památkou v Měříně, jaká se vidí málokde. Informační tabule nás ještě upozorňuje na zbytek kamenného středověkého pranýře, který nacházíme u vchodu do bývalého kláštera. Jsme na Moravě, která si váží svých církevních památek, takže tu nechybí ani pěkně restaurovaná kaple panny Marie Sněžné z 18. století, ale to už je jen hezké završení měřínské zastávky.


 

Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress