Hlavní stránka

Po stopách egyptských faraónů do Brna

(12.07.2022)

Pro toho, kdo letos nemůže nebo nechce z jakýchkoli důvodů cestovat v létě o prázdninách či dovolených do ciziny, se naskýtá u nás jedna zajímavá možnost. Udělat si na jeden den výlet do Egypta. A to celkem levně, pohodlně a bez problémů se zpožděnými letadly a všelikými dalšími nepříjemnostmi. Až do konce září. A tak jsem neváhal využít tuto možnost a vydal jsem se za podrobnějšími poznatky z dávné říše egyptských vládců přímo za tím nejznámějším z nich - do Brna.

Tady totiž na brněnském výstavišti probíhá právě velká a hodně zajímavá výstava, putující světem. Má název "TUTANCHAMON - Jeho hrobka a poklady" a na rozsáhlé ploše s mnoha sály soustřeďuje na dva tisíce předmětů z doby faraóna, který vládl velice mladý - nastoupil na trůn v pouhých devíti letech a zemřel, když mu bylo devatenáct. 

Neproslavil se žádnými hrdinskými činy, ale vlastně až tisíce let po své smrti obrovským a nádherným zlatým pokladem z posmrtné výbavy, který byl nalezen v jeho hrobce právě před sto lety. V roce 1922 do ní vstoupil archeolog Carter s lordem Carnarwonem. Věří se, že "zlatý faraón" střeží svou hrobku a její poklady i dávno po smrti a že ti, kdo do ní potom vstoupili a narušili tak jeho klid, brzy zemřeli. Tady v Brně se toho dnes nikdo už bát nemusí. Jedná se o repliku hrobky, kterou návštěvníci uvidí právě tak, jak vypadala v době objevení i s hromadou věcí, které měly faraóna provázet do posmrtného života. 

K vidění je slavný sarkofág se zlatou rakví, vzácná pohřební komora, zdobená reliéfy - to vše provázeno nástěnnými malbami a mnoha vysvětlivkami o životě egyptských vládců. Vše je doplněno zajímavým krátkým filmem o objevení hrobky. A samozřejmě nechybějí tu sály se sochami vládce, jeho ženy, dětí a služebníků, kteří ho mají provázet na cestě do posmrtného života. Jak objasňují pořadatelé, předměty na výstavě jsou sice replikami nevýslovně vzácných originálů, ale prakticky se od nich neliší, protože byly pro výstavní potřeby zhotovovány po- léta egyptskými umělci pod pečlivým dohledem archeologů a dalších odborníků. 

Jen tak je možné uspořádat něco takového, jako je tato výstava. Oceňuji to už proto, že jsem v egyptských muzeích viděl leckteré z původních předmětů a vypadá to, že se ty zde vystavené od originálů nijak neliší. Dávám palec nahoru pro egyptské řemeslníky a procházím s mnoha lidmi i nadšenou mládeží další sály. Je tady faraónův válečný vůz i s výzbrojí a jen o kus dál nádherný zlacený a překrásně zdobený trůn. A vládcova zlatá a bohatě zdobená čelenka a mnoho dalších šperků, nalezených také v Tutanchamonově hrobce. Rozsáhlost expozic je opravdu ohromující. Pro toho, kdo Egypt navštívil nejen kvůli přírodě a moři, ale i za poznáním památek a historie, je tahle výstava báječným doplněním dřívějších poznatků. Tady oceňuji i neomezenou možnost fotografovat - to v káhirském muzeu ani v hrobkách nebylo možné.

A ten, kdo se k návštěvě Egypta teprve chystá, najde v této pěkné výstavě určitě bohaté zdroje inspirace.


 

Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress