Hlavní stránka

Kam jezdil císař Zikmund a Sissi

(28.11.2022)

Na Slovensku je několik- lázní, které mají ve svém názvu slovo Teplice. Nám nejblíže a asi proto nejznámější jsou ty Trenčianské nedaleko historického Trenčína. Bohužel už méně známé a neprávem našinci možná trochu opomíjené, jsou Turčianské Teplice. Snad i proto, že tady se léčí hlavně choroby urologické nebo zažívacího traktu. Samozřejmě ty horké léčivé vody a hlavně různé procedury mají blahodárný vliv i na všelijaká kloubní onemocnění. 

Jinak by si tyto lázně asi neoblíbil syn Karla IV., uherský král a císař Zikmund, který se tady prý s oblibou koupal v teplých pramenech a léčil si bolesti kloubů, kterými trpěl. V galerii pečlivě vytvořených kopií známých obrazů, které visí na chodbě jednoho ze zdejších hotelů, nesmí slavný císař samozřejmě chybět. 

A s ním další významné osobnosti, které během staletí do Turčianských Teplic přijížděly za léčbou i třeba milostnými avantýrami. Jako třeba vyhlášená uherská kráska Mária Sečianská, prý v 16. století nejkrásnější návštěvnice zdejších lázní, které nemohl odolat nikdo z mužů. Také její portrét nacházím v jakési "galerii portrétů" . Včetně dalších význačných šlechticů, kteří se do Turčianských Teplic jezdili léčit. Nesmí samozřejmě chybět ani jedna z posledních významných dam, Rakousko- Uherská císařovna Ažběta, nebolí Sissi. Po té je dokonce pojmenován jeden z léčivých pramenů. Ale tam se teprve vypravím při potulce docela malebným městem s pěkným rozlehlým lázeňským parkem.

Město Turčianské Teplice má asi 7 tisíc obyvatel. Jeho znak se pyšní zlatými vlnkami, protože si říká "Zlaté koupele" a vlnky má i na podobné vlajce. A jeho historie, sahá až do 13. století, kdy se o městečku zmiňuje ve své listině uherský král Ladislav IV. Ty léčivé prameny tady lidé využívali už tenkrát, ovšem po roce 1533, kdy lázně daroval Ferdinand I. městu Kremnice, sem prý začali kremničtí vozit všelijaké bohaté, urozené a vzácné hosty, aby si tady léčili své neduhy. Například císaře Maxmiliána I. jehož portrét mají na čestném místě.

Lázeňský park mne rozhodně zláká k procházkám, protože kromě docela malebných fontán je vtipně vyzdoben podivnými lavičkami, které jsou spíše uměleckými dílky. A také drátěnými sousošími, která zahradníci nechávají obrůstat stříhanou zelení a vytvářejí tak v parku unikátní sochy, které působí až mysticky.

Asi nejvýznamnějším hotelem a střediskem lázní je současný Royal Palace, vzniklý po rekonstrukci někdejších starých budov, využívaných předtím i jako vojenská nemocnice. A právě v jeho areálu mají být prameny, ve kterých se koupal císař Zikmund a ze kterých upíjela krásná císařovna Alžběta - Sissi. Zlaté koupele. 

Hotel se nachází na okraji parku, kde se mohu posílit vodou Kollárova pramene, navrtaného roku 1959 s minerální vodou o teplotě až 45 stupňů. V luxusním hotelu jsou ke mně vlídní a průvodce mne ochotně odvádí z recepce ke Královské koupeli, kde termální voda v nádherném bazénu se zlatou mozaikou prý léčí i choroby pohybového aparátu. Právě tady někde se kdysi koupal císař Zikmund. A jak mě informují, přidávají prý k tomu i procedury s použitím 24 karátového zlata. A samozřejmě mnoho dalšího, co je lidskému tělu určitě prospěšné.

Nejsem tu ale hostem, jen návštěvníkem. A tak ještě ochutnám vodu ze Zikmundova pramene, který hned u bazénu mají k dispozici hoteloví hosté. A pak se samozřejmě ještě zastavím před východem z hotelu u mramorem zdobeného pramene ve zdi, odkud vytéká teplá minerální voda. Samozřejmě se musím napít. Protože tohle je Pramen Sissi, krásné císařovny, která už navždy bude patřit Turčianským Teplicím.


 

Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress