Hlavní stránka

V Mikulově se vzpomínalo na Železnou oponu

(18.12.2022)

Koncem listopadu se na jihu Moravy v Mikulově konala mezinárodní konference s názvem "Zapomenutí mrtví". Pořádalo ji občanské sdružení "Paměť" a jejím hlavním cílem bylo připomenout všechny, kteří se v dobách totality pokusili u Mikulova o přechod hranic a odchod z tehdejšího komunistického státu do neutrálního Rakouska. A byli nemilosrdně usmrceni - zastřeleni pohraničníky, zabiti elektrickým proudem nebo dokonce roztrháni psy, které na ně vojáci poštvali.

V programu konference, na kterou přijeli zástupci nejrůznějších organizací z Rakouska a Slovenska, byla návštěva hranice u Mikulova s památníkem 53 obětí, které zahynuly v těchto místech. V uplynulých letech tady byla vybudována Naučná stezka, jejíž součástí jsou názorné informační tabule a další zajímavý památník s názvem "Odloučení", který má symbolizovat blízkost lidí na obou stranách hranice a zároveň nemožnost setkávat se a volně navštěvovat v době totality. 

Konference, na které obdržel od rakouských zástupců významné ocenění za dlouholetou záslužnou činnost předseda "Paměti" Miroslav Kasáček, se zůčastnili také novináři a spisovatelé, kteří publikují o Železné oponě, jako například brněnský spisovatel a novinář Luděk Navara, který na toto téma vydal několik známých knih ("Příběhy Železné opony"). A nesměli chybět ani někteří z těch, kteří tu "stěnu smrti", která obklopovala na hranicích nejen naši republiku, ale prakticky všechny tehdejší totalitní státy, nějak překonali nebo se o to alespoň pokusili.

Nedílnou součástí konference byla také výstava o Železné oponě se skutečnými ukázkami zbytků drátěných zátarasů a elektrických plotů z hranic s fotografiemi. Ta výstava už proběhla v němčině na několika místech Rakouska. A bylo k ní vydáno v posledních letech pár zajímavých brožur v češtině a němčině, např. Projekt hranice, obsahující kompletní seznam těch, kteří zahynuli při pokusech o útěk přes československé hranice na svobodu až do roku 1989. 

A byli to nejen zdejší občané, Češi, Moravané, Slováci, ale i uprchlíci z tehdejšího Východního Německa, Polska, ale dokonce i Rakušané, které na hranici "omylem" zabili horliví čeští vojáci. A to leckdy na rakouském území, na které bylo leckdy nesnadné se i pouze dívat - nežádoucí a zakázaný byl výhled z věže kostela ve Slavonicích nebo z terasy mikulovského zámku.... 

Ten si mohli účastníci konference plně vychutnat na závěr, včetně návštěvy pěkně rekonstruovaného kostela sv.Václava a předvánočně vyzdobeného mikulovského náměstí.


 

Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress