Hlavní stránka

Rádiová stanice Varberg, aneb jak technologie podporují lásku k vlasti

(01.08.2024)

Rádiová stanice Varberg v Grimetonu na jihu Švédska je významnou památkou na vývoj bezdrátových komunikačních technologií v období po první světové válce. Jedná se o komunikační centrum vybavené gigantickými anténami, jež zprostředkovávaly dlouhovlnné vysílání. Tyto stanice vznikaly ve dvacátých letech minulého století na mnoha místech světa, ale stanice v Grimetonu je jediná, která zůstala funkční do dnešní doby. Proto byla roku 2004 zapsána jako technická památka do seznamu Světového dědictví UNESCO.

Informace zní zajímavě, a tak se do Grimetonu vypravíte, aniž ovšem tušíte, co máte hledat. Bloudíte po rovinatém švédském venkově a nějakou chvíli to vypadá, že vás navigace vede bůhvíkam. Pak mezi poli zahlédnete jakési podivné stožáry, a hle – je to tak, jste tu správně a dokonce parkujete u informačního centra.

Vybudování rádiové stanice v  Grimetonu se stalo dalším krokem v řadě „Morseho telegraf-Marconiho rádio-bezdrátový přenos“. K  němu přispěl Američan švédského původu Ernst Alexanderson, který vyvinul vysílač pro rádiovou komunikaci na dlouhých vlnách. Podmořské telegrafní kabely byly během válečných konfliktů ohrožené sabotáží, a tak po první světové válce bylo rozhodnuto o zřízení dlouhovlnného vysílání přes oceán. Stanice v Grimetonu byla vystavěna v letech 1922 – 1924 a oficiálně uvedena do provozu 2. července 1925. Tehdy do Grimetonu dorazil osobně i švédský král Gustaf V. Stanice se pak stala součástí celosvětové sítě vysílačů dlouhých vln, jejíž centrum bylo na Long Island v  New Yorku. Dalších asi dvacet sesterských stanic spojovalo New York s  Havají, Kalifornií, východním pobřežím USA, Švédskem, Velkou Británií i třeba s  Polskem. Tato síť sehrála důležitou roli v šíření technického pokroku, zpráv a informací mezi Starým a Novým světem, což ocenili nejen emigranti, kteří chtěli udržovat kontakty se svými rodinami v původní vlasti.

Rádiové vlny vysílaly dva vysokofrekvenční rotační generátory, jejichž frekvence 17 200 Hertz byla ekvivalentní k  vlnové délce 17 400 metrů. Anténní systém je tvořen šesti anténami o výšce 127 metrů, které stojí v jedné řadě dlouhé dva kilometry, s  pravidelnými rozestupy 380 metrů a jsou orientovány k New Yorku v úhlu devadesát stupňů. Dlouhovlnné vysílání z Grimetonu bylo funkční ještě v roce 2004, nyní se stanice používá pro krátkovlnné vysílání.

Jednou v roce, a to na výročí oficiálního uvedení stanice do provozu se však spustí testovací program na dlouhých vlnách. Jedná se o krátké zprávy v Morseově abecedě s původním volacím kódem SAQ, které lze zachytit po celé Evropě. Tento den se jmenuje Alexanderson Day a každý rok připadá na neděli nejbližší k 2. červenci.


 

Magda Pecoldová

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 

Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mysql_close() in /www/doc/www.ingema.net/www/clanek.php:27 Stack trace: #0 {main} thrown in /www/doc/www.ingema.net/www/clanek.php on line 27