Hlavní stránka

Atapuerca aneb Cesta do pravěku (Španělsko)

(01.09.2024)

Je červen, a třebaže je krásné počasí, my prcháme od pobřeží Atlantiku. Mezi Bilbaem a Santanderem tu Španělé postavili spousty hotelů, pobřežní vesničky se změnily na letoviska, všude ruch a chaos. Kdo nemá v plánu se koupat, vůbec by v létě na pobřeží neměl jezdit.

A tak z Kantábrie míříme na jih, do správní oblasti Castilla y León. Projíždíme náhorní planinou, hory tu mají nadmořskou výšku nad tisíc metrů, a přitom odpolední teplota stoupá přes třicet stupňů. Velký rozdíl oproti straně hor přivrácené k moři. Kodrcáme se nejkratší cestou – rozuměj "přes hory a doly" – k poutní trase do Santiaga, konkrétně mezi městy Logroňo a Burgos.

Úprk se vyplatil, rázem jsme v klidné krajině, můžeme vydechnout. Dnešní noc strávíme v horách Montes de Oca. Za vesničkou Villafranca se ukrývá kaple-poustevna Ermita de la Virgen de Oca (také Nuestra Seňora de Oca). Půvabná stavbička na louce nad potokem, v údolíčku chráněném ze všech stran kopci. Je to výletní místo, na druhé straně kaple je fotbalové hřiště, ale večer jsme tu sami. Tento nocleh nemá chybu.

Atapuerca

Další den míříme k archeologickému nalezišti Atapuerca. Přestože je zapsané na seznamu Světového dědictví UNESCO a nachází se sotva dvacet kilometrů východně od Burgosu, moc cizinců tu nezabloudí. Atapuerca však patří mezi nejvýznamnější místa na světě, jež dokumentují vývoj člověka. Byly tu nalezeny důkazy o pobytu předků moderního člověka v pěti obdobích, které tak dokumentují evoluční, kulturní a technologický vývoj. 

Atapuerca

Toto místo přitom bylo vědcům dlouho utajeno. Už v 19. století tu sice lidé nacházeli kosti pravěkých zvířat, ale teprve když ve 20. letech 20. století bylo rozhodnuto o výstavbě úzkorozchodné železnice a pro její stavbu se koplo do země, bylo zřejmé, o jak významné archeologické naleziště jde.

Atapuerca

Nejstarší nálezy jsou z doby před 1,2 miliony let a třebas nejstarší vzorek dokumentující kanibalismus je z období Homo antecessor před 900 000 lety. V oblasti Gran Dolina se na kostech šesti lidí našly stejné zářezy jako na kostech zvířat, jejichž morek se tehdy konzumoval. Lidé Homo pre-neanderthalesis (před 500 000 až 300 000 lety) si už prokazatelně uvědomovali konečnost života a své mrtvé pohřbívali. V jeskyni Sima de los Huesos byly na jednom místě nalezeny pozůstatky asi třiceti lidí, kteří zemřeli relativně krátce po sobě. V mnohem mladší době, asi před 5 500 lety se pohřbívalo do kamenných pohřebních komor. A v době bronzové před 3 500 lety prováděli zdejší lidé zvláštní rituál, kdy roztřídili části kostry, oddělili horní část lebky od zbytku těla a kosti uložili do kamenné nádoby. V jeskyni El Mirador se našly pozůstatky minimálně šesti takto pohřbených lidí. Tomuto typu pohřbívání se říká "sepultura en dos tiempos" (něco jako "pohřeb na dvakrát").

Atapuerca

Nu, i když zrovna nejste nadšenci pro archeologii, můžete jen s údivem konstatovat, co všechno vám archeologické nálezy dokážou sdělit. V Atapuerce samotné si lze projít okruh procházející mezi nalezišti a pozorovat archeology při práci, v Burgosu se pak nachází Museo de la Evolución Humana (Muzeum vývoje člověka).

Atapuerca - vstup do naleziště


 

Magda Pecoldová

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 

Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mysql_close() in /www/doc/www.ingema.net/www/clanek.php:27 Stack trace: #0 {main} thrown in /www/doc/www.ingema.net/www/clanek.php on line 27