Hlavní stránka

Pochod za Moravu v Brně

(09.10.2024)

Každoroční Pochod za Moravu v Brně, který pořádají moravské spolky a další instituce, byl letos plánován na polovinu září. Musel být ale odložen pro velké nepřízně počasí a hlavně i povodně v různých částech Moravy. A tak se letošní pochod a další akce konaly až v říjnu, kdy už byla celá situace přece jen trochu klidnější.

Poněkud nevlídné počasí i v říjnu neodradilo "skalní" účastníky, příznivce Moravy, aby se sjeli do Brna a projevili snahu připomenout historický význam prvotně Velké Moravy a pak velmi významné části Království českého a její svébytnost, která nesmí být zapomínána ani v současnosti. 

A tak opět vyrazil průvod v centru Brna, který tvořili vojáci v historických uniformách z doby Marie Terezie spolu s bubeníky, kteří pěkně bubnovali do pochodu ulicemi brněnského centra. A to nejen příznivcům Moravy, ale také hostům, kteří tentokrát přijeli z Německa , Polska a Slovenska i se svými vlajkami, aby vyjádřili sympatie moravanům, kteří v Brně připomínají svou historickou zemi a její svébytnost. 

Průvod, ve kterém nesměli chybět představitelé Moravské národní obce a dalších institucí, prošel historickou částí Brna od kostela svatého Tomáše, kde je pohřben moravský markrabí (a také krátce Římský král) Jošt, přes Zelný trh ke staré radnici, kde si účastníci poslechli lidové písničky v podání moravských souborů. A pak už se šlo k brněnskému magistrátu a dál zpět ke kostelu svatého Tomáše, ve kterém se odehrával další program.

Představení hostů, povídání o Moravě a hlavně vystoupení některých souborů. A tak jsme si tady mohli poslechnout nejen tradiční soubor zpěváků z Ladné na jižní Moravě, ale také třeba písně brněnských Němců v tradičních krojích. A další vystoupení zahraničních hostů. Všichni pak mohli na náměstí nedaleko ochutnat burčák z vinohradu v Čejkovicích nebo si koupit ve stánku publikace a drobné suvenýry, připomínající Moravu. 

Na své si přišli u letošního průvodu Moravanů i turisté a přihlížející, kterých přes nepřízeň počasí bylo v Brně dost - od pořadatelů i účastníků průvodu dostávali vlaječky Moravy a propagační letáčky o moravské historii.


 

Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 

Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mysql_close() in /www/doc/www.ingema.net/www/clanek.php:27 Stack trace: #0 {main} thrown in /www/doc/www.ingema.net/www/clanek.php on line 27