Hlavní stránka

Petäjävesi (Finsko)

(17.06.2024)

Petäjävesi - takové hezké, tajemné jméno. Zní mile, a tak si pod ním klidně můžete představit třebas domácího mazlíčka. Nebo jezero ukryté hluboko v lesích. Taky by to mohlo být návrší či městečko. Aha, teď jste docela blízko! Petäjävesi je malá obec, v níž se nachází roubený kostel se šindelovou střechou z 18. století, který je od roku 1994 zapsán na seznamu Světového dědictví UNESCO jako reprezentant tradiční místní architektury.

Kostely vždy sloužily jako místo setkávání lidí, kteří žili v malých komunitách daleko od sebe, a musely tedy být relativně snadno dostupné. Ve Finsku se proto stavěly na březích řek a jezer, aby se k  nim v létě dalo dojet lodí a v zimě po ledě. Zároveň sloužily jako orientační body v krajině, a tak musely být dobře viditelné.

Kostel v Petäjävesi toto všechno splňuje. Stojí na malebném místě u jezera ve středním Finsku, naproti stejnojmenné vesnice a asi čtyřicet kilometrů západně od města Jyväskylä. Za kostelem je starý hřbitov, kde se náhrobky ztrácejí pod větvemi smrků sahajících až do nebe. Kostel postavili mezi roky 1763 až 1765 místní tesaři, které vedl Jaakko Klementinpoika Leppänen. 

Na stavbě pracoval rovněž jeho syn a o šedesát let později Jakkův vnuk Erkki Jaakonpoika Leppänen přistavěl ke kostelu zdobenou zvonici, vznikla i sakristie a okna byla rozšířena. 

Interiér je jednoduchý, zdobí ho ale hezká dřevěná klenba s kupolí, obraz nad oltářem a hlavně malovaná kazatelna.

O sto patnáct let později farnost nechala postavit nový kostel, ten starý však nebyl opuštěn, na hřbitově se i nadále pohřbívalo, také zvony zůstaly na svém místě. Ve dvacátém století proběhla řada oprav, kostel byl zapsán jako památka UNESCO, a tak i dnes slouží pro setkávání lidí. Konají se tu svatby, křty, mše i koncerty, hlavně během léta, kdy si kostel můžete prohlédnout i vy. O kostel se stará nadace The Foundation for the Old Church at Petäjävesi.


 

Magda Pecoldová

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress