Hlavní stránka

Španělská enkláva Llívia ve Francii

(01.07.2024)

Jedete do Španělska autem a směřujete do Barcelony nebo i dál na západ k Zaragoze? Chcete se trochu toulat, ne jen počítat kilometry v hustém provozu na španělské východní dálnici? Tak to z francouzského Perpignanu vezměte v poklidu úbočím Pyrenejí přes Prades a Mont-Louis do Puigcerdy. A když už jste jen kousíček od francouzsko-španělské hranice a máte čas nebo potřebujete přestávku, odbočte a navštivte městečko Llívia na náhorní planině Cerdanya Plain v nadmořské výšce kolem 1 200 metrů.

Llívia sama o sobě není nikterak atraktivní, vlastně nejzajímavější je na ní fakt, že i když se nachází jakoby ve Francii, patří ke Španělskému království.

Llívia

Na kopci nad Llívií vlaje vlajka u rozvalin malého hradu. Když k němu vystoupáte, můžete se projít po zbytcích hradebních zdí, pak je tu ještě pár sklepení, ruiny polokruhových věží, zbytky studny a stará dlážděná příjezdová cesta. Výhled odsud na celou náhorní planinu je náramný, a tak strategická poloha předurčila tento kopec k osídlení i k obraně území. Ale jak už to tak bývá, o takovou polohu, zvláště na přirozené geografické hranici hor, se často bojovalo, a tak výstavbu osídlení střídalo dobývání a ničení.

Cedule s informacemi sdělují, že kopec byl opevněn snad již za Římanů, zcela jistě za Vizigótů v 7. století, o sto let později ho ovládali Maurové. I v dalších stoletích se tu bojovalo o území a moc, někdy to byli Katalánci proti Francouzům, jindy katalánský král naopak získal podporu Francouzů za to, že se vzdal jiného svého území. Nakonec v roce 1478 se pevnost v Llívii vzdala po čtrnáctiměsíčním obléhání francouzskému králi a Louis XI nařídil její totální demolici, aby již nemohla sloužit jako základna vzbouřenců.

Sporadickým pokusům o znovuosídlení učinil konec takzvaný Pyrenejský mír z roku 1659. Podle něj všechny vesnice na severní straně Pyrenejí měly připadnout Francii. Ale Llívia již měla městská práva, dekret se na ni nevztahoval, a tak zůstala pod španělskou, respektive katalánskou správou. Celá enkláva s městečkem a okolními pozemky má rozlohu pouhých 12,9 kilometrů čtverečních a žije tu asi 1 500 obyvatel. Na španělskou hranici to odsud máte už jen asi kilometr.


 

Magda Pecoldová

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress